9/30/2010

Øko-jordbær på sørlandet


Fylkesmannen i Vest-Agder kan gje denne statusrapporten når det gjelder det økologiske jordbærprosjektet på Sørlandet:

"Odd Tore Nøding i Agderbær og Grønt AS forteller at de aller fleste av de 170 kjedebutikkene som Agderbær og Grønt leverer jordbær til var positive til å selge økobær da sesongen startet. Salget av økobær gikk likevel så tregt at motivasjonen til å selge økobær forsvant i de fleste butikkene etter første salgsuka.

Til neste år får Agderbær-produsentene 15 tonn økobær sonm skal selges, det er 7 prosent av de jordbæra som Agderbær og Grønt regner med å selge i dagligvarehandelen på Agder i 2011. Erfaringene fra Sørlandet er at salg og markedsføring av økobær er ei større utfordring enn sjølve produksjonen.

Mestrer produksjonenBioforsk og Landbruksrådgivning Agder samarbeider i prosjektet Dyrking av økologiske jordbær og bringebær på Agder. Det støttes av Fylkesmannen i Vest-Agder og SLF sentralt. Alf Torbjørn Norum er den største produsenten av økojordbær på Agder. Hans erfaringer tyder på at mjøldogg nå representerer et større avlings- og kvalitetsproblem enn det gråskimmel og næringstilførsel gjør. I to av de tre årene med prøveproduksjon på økologisk maner har avlingene vært på nivå med produksjon på mer vanlig måte; kvaliteten har også vært bra. Dette gir håp om lønnsom produksjon med prisutvikling mer lik den i egg, der økologiske egg etter hvert konkurrerer også i pris med mer vanlige egg.

I 2010 var øko-bæravlingene betydelig lavere enn i mer vanlig produksjon i følge Alf Torbjørn Norum. Han sier at merarbeid og risiko for avlings- og kvalitetssvikt fremdeles gjør økoproduksjonen mer kostbar. For at økobær produksjonen skal være like lønnsom som den øvrige jordbærproduksjonen vil han ha 20 prosent høgere pris på økojordbæra.
Salget en utfordring Oikos sammen med aktørene i bærmarkedet på Sørlandet har tatt initiativ til å profilere økobær fra Agder i 2011. Utfordringa er å selge 15 tonn økologiske jordbær til en pris som er 20 prosent høgere enn vanlige Sørlandsbær; det vil si 120 000 kroner mer til produsentene av dette partiet i 2011. Tilfredsstillende lønnsomhet i øko-produksjoner er ei forutsetning for at et mål om at 15 prosent av matproduksjonen i Norge skal bli økologisk innen 2020.

Kontaktperson: Halvdan Jakobsen, tlf. 38 17 67 33."

1 kommentar:

  1. lurer på hvor man kan få kjøpt økologiske jordbær jeg...

    SvarSlett

Site Meter